{ "title": "Miyom", "image": "https://www.adetduzensizligi.gen.tr/images/miyom.JPG", "date": "19.01.2024 18:49:54", "author": "Güniz", "article": [ { "article": "
Miyom, çoğu kadında rastlanılan selim tümör olarak tanımlanmaktadır. Doğurganlık çağına erişmiş kadınların neredeyse %25'inde miyoma rastlanabilmektedir. 40 yaş ve daha üzeri kadınlarda miyom görülme olasılığı %50'lere kadar ulaşabilmektedir.

Miyom, rahimde bulunan kas dokuları nedeni ile oluşum göstermektedir. Kadınlarda salgılanan östrojen hormonu nedeni ile miyomlar büyüyerek gelişebilmektedir.

Miyomlar boyut olarak 2 mm - 30 cm'ye kadar büyüyebilmektedir. Bir tek tümör oluşacağı gibi birden fazla sayıda da oluşabilmektedir.

Miyomlar rahmin farklı alanlarında konumlanabilir. Rahim içi, rahim duvarı, rahim ağzı miyomların konumlanabileceği alanlardandır.

Birçok kadın miyomun varlığından habersiz olarak yaşamını sürdürebilmektedir. Miyom bazı vakalarda herhangi bir şikâyete neden olmazken tesadüfen yapılan bir muayene sonucu ortaya çıkabilmektedir. Bazı vakalarda ise sık aralıklarla idrara çıkma, fazla kanama, kabızlık ve ağrı gibi şikâyetlere neden olabilmektedir.

Ayrıca miyom erken doğum ve düşük ile sonuçlanan gebeliklere de yol açabilir.

Miyom neden olur?

Miyomun neden oluşum gösterdiği kesin olarak bilinmemektedir. Yakın akrabalarında miyom olan kişilerde rastlanma oranı daha fazladır. Yumurtalıkların işlevini yerine getirebilmesi için artan östrojen hormonu nedeni ile miyomların büyüme olasılığı kolaylaşmaktadır. Bu nedenle de gebelik döneminde ve adet dönemi devam eden kadınlarda miyomların büyüme olasılığı daha yüksektir. Menopoza girmiş kadınlarda ise miyomlar küçülebilmektedir.

Miyom belirtileri nelerdir?

Miyomlar çoğu zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. Miyom belirtileri, miyomun konumlandığı alana, boyutuna ve gebelik olasılığına göre farklılık gösterebilmektedir.

En sık karşılaşılan miyom belirtileri nelerdir?

Ağrı: Miyom dolayısı ile oluşan ağrı özellikle dejenerasyonlara bağlı olarak oluşum gösterebilmektedir. Ağır ağır artan bir kasık ağrısı görülebileceği gibi ağrı akut olarak da devam edebilir. Bazı miyom hastalarında ise kramp şeklinde ağrılar mevcut olabilir.

Aşırı kanama: det kanamasında artış ya da adet süresinde uzama yaşanmasına neden olabilir.

Ayrıca miyom nedeni ile ara kanama, adet döneminden önce kanama ve uzun süren adetler yaşanabilir.

Karındaki şikâyetler: Çoğu zaman kişi karın şişmesi ya da büyümesi nedeni ile doktora başvurabilir.

Kısırlık: Miyomlar bazı vakalarda kısırlığa yol açabilmektedir. Fakat kısırlığa yol açabilecek bütün nedenler araştırıldıktan sonra kısırlık için miyom sorumlu tutulmalıdır.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Miyom için tedavi, miyomun boyutuna, semptomlarına ve hastanın şikâyetlerine göre farklı şekillerde yapılabilir. Herhangi bir yakınmaya neden olmayan ve 10 cm'yi aşmayan miyomlar için herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz.

Hangi durumlarda miyom ameliyat ile alınmalıdır;
Miyom hızla büyüyorsa.

Menopoza girilmesine rağmen miyom büyümeye devam ediyorsa.

Oluşan kanama ve ağrı kontrol altına alınamıyorsa.

Miyom kısırlığa neden oluyorsa.

Miyom ilaç ile tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Fakat bazı önerilen ilaçlar hastaların şikâyetlerini giderebilir ya da hafifletebilir. Bazı ilaçlar ile miyomların bir müddet büyümesi durdurulabilir.

Miyomun en önemli ve asıl tedavisi cerrahi operasyondur. Hasta şayet çocuk sahibi olmayacaksa miyom için kesin tedavi rahmin alınmasıdır. Ancak hasta gebe kalmak istiyorsa sadece miyom alınmalıdır.
" } ] }