{ "title": "Adet Kanaması Nasıl Oluşur?", "image": "https://www.adetduzensizligi.gen.tr/images/adet-kanamasi-nasil-olusur.jpg", "date": "20.01.2024 17:37:25", "author": "Havva Hatun", "article": [ { "article": "Adet dönemi hormonal ve rahim içi değişikliklerine göre 2 evreli olarak gelişir. 1 ila 14. Üncü günler folliküler = froliferatif faz, 14 ila 28. İnci günler luteal = sekretuar evre olmak üzere. 1. İnci evrede östrojen (Kadınlık hormonu) hakimken 14. Üncü günden sonra ise hem östrojen hem de progesteron (Yumurtlama hormonu) hakimiyeti vardır. Dolayısıyla her iki evrede endometrium (Rahim iç tabakası) değişiklikleri farklılıklar gösterir. 1. İnci dönemde büyüyen dominant follikülün salgıladığı östrojen artışı ile, bir önceki âdet kanamasında dökülen endometriumun fonksiyonel tabakasını (Adetle dökülen tabaka) tamir etmeye başlar.

Yumurtlamadan sonra (14'üncü günden sonra) ise follikülle gelişen korpus luteun (Sarı cisimcik), östrojen üretmeye devam ederken aynı zamanda yumurtlama hormonu progesteronu da salgılamaya başlar. Bu 2 hormonun etkisi ile endometrium olası bir gebeliğe karşı hazırlanır. Eğer gebelik yoksa korpus luteun programına hücre ölümü gibi kendiliğinden geriler ve böylece östrojen ve progesteron düzeyleri düşer ve sonunda da endometriumun fonksiyonel tabakasından destek geri çekildiği için, bu tabaka dökülür ve âdet kanaması (Regl kanaması) (Menstrüasyon) başlamış olur. Bu âdet kanamasının başlaması ile azalmış olan östrojen hormonunun pozitif geri etkisi ile üreme merkezindeki (Hipofizdeki) FSH'ın (Yumurta uyarıcı hormonunun) uyarması ile yumurtalıklarda (Overler de) yeni follikül büyümeye başlar ve yeni bir adet periyodunun başlamasına ve yukarıda anlatılan 28 günlük hormon ve endometrium değişiklikleri tekrarlamasına neden olur.

Özetle âdet kanaması (Regl kanaması) (Menstrüasyon) bir östrojen ve progesteron çekilme kanamasıdır.

Kadınlarda Ne Tür Adet Düzensizlikleri Olabiliyor?

Sık adet görme 15-20 günde bir, seyrek adet görme, 35 günden uzun 2-3 ayda bir. Adet dışı dönemlerde kanamalar olur, fazla miktarda adet görebilir, süresi uzayabilir, miktarı çok fazla olabilir, 8-10 gün devam edebilir, günde 6-12 ped kullanılabilir.

Adet miktarının çok az olması, bu da her zaman patolojik değildir. Doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınların adet miktarı azalır, bu durumda tedirgin olmaya gerek bir durum yoktur bazı özel hormonlu spirallerde de adet miktarı azalabilir. Bunun dışındaki dönemlerde adet miktarının azalması nadiren olur. Adet düzensizliklerinin en ileri boyutu “amenore” de hiç adet görememe söz konusudur. Eğer bir genç kız 15-16 yaşına gelmiş ve hala adet görememişse, mutlaka sebepleri araştırılmalıdır. Bu durumda en yakın hekime başvurulması gerekir. \"Fizyolojik amenore\"ler var. Gebelik döneminde kadın adet görmüyor, ergenlik öncesi ve menopoz, emzirme döneminde görülmüyor.
" } ] }